Beschermd: Update corona

Deze inhoud is beschermd met een wachtwoord. Vul hieronder je wachtwoord in om het te bekijken:

We mogen weer lessen!

Op dit moment is de brancheorganisatie nog druk bezig om de protocollen en checklists te maken waaraan wij ons als rijinstructeurs moeten houden. De komende dagen zal echt concreet worden op welke manier we weer de autorijlessen kunnen voortzetten.

Voordat de lessen beginnen stellen we in ieder geval de volgende vragen aan je:

  • Heb jij of iemand in je huishouden in de afgelopen 14 dagen de diagnose corona gehad?
  • Heb jij of iemand in je huishouden in de afgelopen 24 uur last gehad van koorts, hoesten, verkoudheid, kortademigheid of benauwdheidsklachten?

Is het antwoord op beide vragen “nee”, dan kunnen we de les starten. Is het antwoord “ja”, dan kan de les helaas niet doorgaan. Je bent zelf verantwoordelijk om ruim van tevoren af te bellen indien jij of iemand in jouw huishouden deze klachten heeft. Wanneer je dit niet doet wordt de rijles wel in mindering gebracht op je pakket.

Begin van de week nemen we contact met je op om de nieuwe lessen in te gaan plannen.

Fijn weekend!

Slagingspercentage

verkeersschool_rob_van_houten_slagingspercentage_96-100_procent_2
Wij zijn graag eerlijk over onze slagingspercentages. Uit de gegevens van het CBR over de periode 1-7-2015 t/m 30-6-2016 (te vinden via rijschoolgegevens.nl) komt het actuele percentage naar voren: een gemiddeld slagingspercentage eerste examens van 96 – 100%. En daarop zijn wij best trots.

Smartphone achter het stuur gevaarlijker dan bumperkleven

smartphone

Het gebruiken van de smartphone achter het stuur is een van de grootste veroorzakers van verkeersongevallen in Amerika, blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Bijna alle ongevallen vinden plaats doordat de bestuurder zijn aandacht niet op de weg heeft, met het bedienen van de telefoon als een van de belangrijkste oorzaken.

De resultaten zijn volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) niet helemaal te vertalen naar de Nederlandse situatie, omdat er bij ons veel meer fietsers zijn. Toch is het onderzoek zeker van belang en geeft het een van de belangrijkste oorzaken van ongevallen in het verkeer weer: minder aandacht op de weg door afleiding.

Bron: Verkeerspro

Wat kun je doen bij laagstaande zon?

verblindende-zon

  • Zorg voor een goede zonnebril die verblinding tegengaat, liefst met polariserende glazen. Deze glazen filteren reflecties voor een helderder zicht, waardoor je ogen meer rust krijgen. Zowel het directe zonlicht van de laagstaande zon als de indirecte schittering (van bijvoorbeeld een nat wegdek) wordt hiermee grotendeels tegengehouden.
  • Doe de zonneklep naar beneden
  • Rijd rustig
  • Houd voldoende afstand
  • Zorg voor schone ramen
  • Doe je dimlicht aan, zodat tegenliggers die in de zon kijken, je beter kunnen zien.

Verkeerslichten langer op oranje

oranjeVerkeerslichten staan tegenwoordig langer op oranje (of eigenlijk geel). Het is slechts een halve seconde tot een seconde, maar hierdoor gebeuren er minder ongelukken of bijna-ongelukken als gevolg van mensen die door rood rijden, blijkt uit een onderzoek.

De nieuwe geeltijden zijn opgenomen in het handboek Verkeersreglementen. Deze verschillen per weggebruiker, situatie en handeling. Zo staat voor rechtdoor rijdende fietsers het stoplicht twee seconden op oranje, terwijl gemotoriseerd verkeer en trams op een 80-kilometerweg vijf seconden oranje ziet. Voor afslaan is die periode een stuk korter.

Het verlengen van de geeltijd gaat er volgens het onderzoek voor zorgen dat het aantal roodrijders met 50% afneemt.

Bron: Verkeerspro

Hoe snel is jouw reactie-tijd?

Test je reactietijd

In het verkeer is het van groot belang om snel te kunnen reageren. Een kind dat oversteekt. Een fietser die plotseling afslaat. Een hert dat in het donker zomaar verschrikt in je koplampen staart… In dit soort situaties zul je snel moeten reageren.

Via deze link kun je een eenvoudige reactie-test doen. Klik op start en druk zodra je het stopteken ziet op een willekeurige toets. Hoe snel reageer jij?

Nieuwe campagne overheid: ONderweg ben ik OFFline

ONderweg ben ik OFFline

Met deze nieuwe campagne richt de overheid zich op het gebruik van smartphones in het verkeer. Dat bellen in het verkeer gevaarlijk is (en niet toegestaan) weet iedereen zo onderhand wel. Maar met de carkits en telefoonhouders is het al snel verleidelijk om tóch even het binnenkomende WhatsApp-bericht te bekijken, die Facebook-update te lezen of een nieuwe snaps te checken.

En elke keer als je een berichtje ontvangt raak je even afgeleid van de weg. Gelukkig is er een simpele oplossing; zet je mobiel op stil. Zo raak je niet zo snel afgeleid door je berichten. En kun je je beter concentreren op de weg. Klinkt suf? Misschien wel. Maar het is niet alleen veiliger voor jezelf, maar ook voor anderen.

Dus: ONderweg ben ik OFFline.

Lees meer op de campagnesite van de overheid.

Tip van Rob voor het theorie-examen

Het CBR stelt niet voor niets dat je theorie-examen niet iets is wat je in een uurtje leert. Leek het vroeger allemaal wel goed te komen als je de avond voor je examen het boek eens open sloeg, tegenwoordig is dat wel anders.

Vandaag berichtte De Telegraaf over het huidige theorie-examen wat massaal wordt verknald. In het derde kwartaal van afgelopen jaar slaagde slechts 38% voor het examen. Zonde, want met de juiste instelling en voldoende tijd vrijmaken voor het leren is het echt wel te doen. Het uit je hoofd leren van examens, zoals dat vroeger nog wel eens gebeurde, is tegenwoordig niet meer genoeg. De examens verschillen zoveel en zo vaak dat je nooit van tevoren weet welke vragen je zult krijgen. Goed leren is dus extra belangrijk.

En heb je moeite met sommige onderdelen? Vraag gerust extra uitleg tijdens de rijles!

Invoering nieuwe verkeersborden opnieuw uitgesteld

Volgend jaar nieuwe verkeersborden?

Per 1 januari zouden er in Nederland nieuwe verkeersborden bijkomen. Maar net als vorig jaar wordt ook nu de invoering van de nieuwe borden uitgesteld.

Volgens het ministerie van Infrastructuur en Milieu moeten alle veertien borden opnieuw aangeboden worden. Wanneer ze nu wél worden ingevoerd is niet bekend. “Waarschijnlijk pas over een half jaar, maar dat is niet met zekerheid te zeggen”, aldus de woordvoerder van het ministerie.